Haksızlık(lar) karşısında susmayın ve hukukî yollardan hak(lar)ınızı da arayın!


SÖZLEŞME

AVUKATLIK SÖZLEŞMESİ

Müvekkil(ler) : …………………………………………………………………………………….
Adres : …………………………………………………………………………………….
Avukat / Avukat Ortaklığı :
Sicil : Kayseri Barosu, 000; Türkiye Barolar Birliği, 000

Yukarıda adı ve soyadı (tüzel kişilerde unvanı) ile tebligata uygun adresleri belirtilen taraflar arasında avukatlık sözleşmesi yapılmıştır.

Madde 1
1.1 Avukatın / Avukat Ortaklığının üzerine aldığı iş, ……………………………………. amaçlı dava açılması ve takibidir.
1.2 Maktu Ücret: Üzerine aldığı bu işten ötürü Avukat’a KDV dahil net olarak (rakamla) : Her bir dava için (Rakamla) TL ………………………………….. (Yazıyla) TL ……………………………………. olmak kaydıyla toplam (Rakamla) TL …………………………………… (Yazıyla) TL …………………………………… ödenecektir. Ödeme şekli aşağıda gösterilmiştir. Taksitlerle ödeme halinde bu tutara yıllık (Rakamla) %. ………………………………….. (Yazıyla) % ………………………………… vade farkı uygulanacaktır. Taksit sayısı (Rakamla) %. ………………………………….. (Yazıyla) % ……………………………………’ü geçemez. Tahliye durumunda ayrıca dosya başına (Rakamla) TL …………………………………… (Yazıyla) TL …………………………………… ödenecektir. Belirli sürelerde belirlenen ödemeler yapılmadığı takdirde avukatlık ücretinin tamamı muaccel olur. Muaccel hale gelen alacağa yıllık 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin Kanunda belirlenen oranda (%24) temerrüt faizi tahakkuk ettirilir.
1.3 Nisbi Ücret: Avukatlık ücreti mahkeme tarafından hükmolunacak şeyin değerinin yahut paranın karar tarihindeki toplam tutarının (Rakamla) TL …………………………………… (Yazıyla) TL ……………………………………. olarak ödenecektir.
1.4 Ücret yalnız bu işin karşılığıdır. Ücret bu işle ilgili olsa da bundan doğacak başka bir işi kapsamaz. Karşılık dava açılması veya bu işle ilgili diğer uyuşmazlıkların çıkması halinde Avukata / Avukat Ortaklığına ayrıca ücret ödenecektir. İşl ile ilgili veya bağlantılı olsa da karşılıklı dava ve ayrı dava şeklinde açılacak davalar ile takipler bu işin ve ücretin kapsamı dışındadır; Kanun yollarında ( İstinaf, Temyiz ) veya uyuşmalık çözen diğer mercilerde ( Yargıtay, Danıştay, Vergi Temyiz Komisyonları vb.) huzurunda yapılacak duruşmalarda sözleşmeye, sözleşme yapılmamışsa Avukatlık Ücret tarifesine göre ayrı ödenecektir. Avukatın / Avukat Ortaklığının yürüttüğü dava ve takiplerle ilgili karşı taraf ve 3. şahıslardan hak edilen maktu ve nisbi vekalet ücretleri ve fer’ileri müvekkil(ler) tarafından hiçbir hak iddia edilmeksizin Avukata / Avukat Ortaklığına ödenir. Sözleşmede yazan Avukatlık ücretleri net olup, tahakkuk edecek stopajlar ve Katma Değer Vergisi müvekkil(ler)e aittir.
Madde 2
2.1 Avukat / Avukat Ortaklığı üzerine aldığı işi kanun ve bu sözleşme hükümleri uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Avukat, verilen vekaletname ile başkasını tevkile yetkili kılınmışsa üzerine aldığı işi uygun göreceği diğer Avukat(lar)ı tevkil ile yetkilendirerek veya yetki belgesi düzenleyerek birlikte takip edebileceği gibi takibi tamamen onlara da bırakabilecektir.
2.2 Avukat / Avukat Ortaklığı tarafından davanın ya da karşı davanın gereken tüm özenin gösterilmesine rağmen kısmen ya da tamamen kaybedilmesi ve hükmün kesinleşmesi durumunda reddedilen konuya ilişkin T.C. Mahkemelerinde tekrar hak iddia edemeyeceğinizi; karşı taraf(lar)a avukat(lar)ına Avukatlık Asgari Ücret tarifesine göre Mahkemenin hükmedeceği vekalet ücretini ödeyeceğinizi hakkında bilgilendirildiğinizi kabul etmektesiniz.
2.3 Müvekkil(ler) de Avukatın / Avukat Ortaklığının yazılı iznini almak şartı ile başka Avukat / Avukat Ortaklığını işe teşrik edebilir. Bu hallerde 1136 sayılı Kanunun 171 ve 172 nci maddeleri hükmü uygulanır. Tersine davranılması halinde Avukata / Avukat Ortaklığına ücretin tamamı ödenecektir.
2.4 Müvekkil(ler) işten feragat eder veya Avukata / Avukat Ortaklığına işi kovuşturma olanağı vermezse yahut sözleşmeyle yüklendiği vecibelerini yerine getirmezse veya müvekkil(ler)ce tek taraflı fesih edilirse Avukat/Avukat Ortaklığı ücretin tamamını isteme hakkını kazanır .
Madde 3
3.1 İşin yapılması için gerekli bütün vergi, resim, harç, gider avansı gibi giderler müvekkil(ler)e ait olup, avukatın ilk isteminde müvekkil(ler) tarafından Avukata/ Avukat Ortaklığına veya merciine ödenmesi gerekir. Yukarıda sayılan giderlerin Avukata / Avukat Ortaklığına tarafından yapılabilmesi sağlamak için müvekkil(ler), giderleri karşılayacak avansı Avukata zamanında vermek zorunluluğundadır.
3.2 Müvekkil(ler) bu iş için Avukata / Avukat Ortaklığına (Rakamla) TL …………………………………… (Yazıyla) TL …………………………………….gider avansını peşin olarak verecektir. Verilen iş için yapılan tüm yolculuk giderleri, uçak, tren veya vapur birinci mevkii yataklı tarifesine göre (gidiş-dönüş), taksi ile ulaşım, iaşe gibi giderler müvekkil(ler) tarafından Avukata / Avukat Ortaklığına ücretten ayrı olarak ödenecektir.
3.3 Avukat / Avukat ortaklığı sözleşmeye göre peşin verilmesi gereken ücret kendisine ödenmedikçe seyahati yapmak zorunda değildir.
3.4 Müvekkil(ler), yolculuk giderlerinden başka Avukatın ofisinden ayrı kaldığı her gün için (Rakamla) TL …………………………………… (Yazıyla) TL …………………………………… ödemeyi kabul etmiştir. Yargıtay, Danıştay ve Vergi Temyiz komisyonları ve Bölge Adliye Mahkemelerindeki duruşmalar ayrı ücrete tabidir. Bu takdirde yukarıda sayılan yolculuk giderlerinden başka Avukata / Avukat Ortaklığına (Rakamla) TL …………………………………… (Yazıyla) TL …………………………………… verilecektir.
3.5 Avukat / Avukat Ortaklığı sözleşmeye göre peşin verilmesi gereken ücret(ler) kendisine ödenmedikçe işe başlamak zorunda değildir.
Madde 4
4.1 Avukat / Avukat Ortaklığı üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçtiği ve haklı bir sebep olmaksızın vekaletten istifa ettiği takdirde ücret isteminde bulunamaz. Peşin aldığı ücret ve sarf etmediği gider avansını ve müvekkil(ler)in verdiği belgeleri geri vermeye mecburdur.
4.2 Müvekkil(ler)in bu sözleşmenin akdinden sonra vekalet vermemesi, dosyasını geri alması, Avukatın / Avukat Ortaklığının yazılı iznini almadan başka Avukat(ları) / Avukat Ortaklık(ları) teşrik etmesi veya bir başka Avukata / Avukat Ortaklığına işini vermesi, istenen giderleri ödememesi, iddia veya savunma için gerekli, bilgi, belge ve delilleri vermemesi, adresini değiştirdiği halde yeni adresini bildirmeyip işin takibini bu suretle imkansız hale getirmesi dava veya alacağın takibinden kısmen veya tamamen vazgeçmesi, karşı taraf ile sulh olması veya karşı tarafı ibra etmesi veya haklı bir sebep olmaksızın Avukatı / Avukat Ortaklığını azletmesi gibi işin takip ve sonuçlandırmasını her ne suretle olursa olsun engellediği durumlarda Avukat / Avukat Ortaklığı sözleşmeyi haklı sebebe dayanarak bozabilir. Bu durumda müvekkil(ler)in sözleşmede belirtilen ücreti Avukatın / Avukat Ortaklığının ilk isteminde derhal ve bir defada ödenmesi gerekir.
Madde 5
5.1 Müvekkil(ler) yukarıda yazılı adresi kanuni ikametgah olarak beyan ve kabul etmiştir. Avukat / Avukat Ortaklığı tarafından bu adrese, müvekkil(ler)in ……………………………………………………………………….. e-posta adresine veya + ……………………………………………………………………….. numaralı telefon numarasına göndereceği her türlü teknolojik yazışma usulü çerçevesindeki bütün ihbar ve tebliğleri müvekkil(ler), şahsına yapılmış olduğunu kabul eder. Müvekkil(ler)in bu bilgilerini değiştirdiği takdirde yeni bilgilerini Avukat / Avukat Ortaklığına derhal yazılı olarak bildirmek zorundadır.
5.2 Yukarıdaki adres, e-posta veya telefon numarasına gönderilecek yazı, mail ve mesajların tebliğ edil(e)memesinden / ulaş(a)mamasından doğacak sonuçlar sözleşmenin 4. maddesinin 2. fıkrasında yazılı olup, müvekkil(ler) bunları şimdiden kabul eder.
5.3 Avukat / Avukat Ortaklığında bulunan sözleşme ile elinizdeki sözleşme arasında farklılık olması durumunda yalnızca Avukat / Avukat Ortaklığındaki sözleşmenin bağlayıcı olduğunu kabul etmektesiniz.
5.4 Bu sözleşmede açıklık bulunmayan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Kanununun hükümleri uygulanır.
5.5 Bu sözleşme ve eklerinin yorumu, tamamlanması, uygulanması veya feshinden dolayı taraflar arasında doğacak her türlü uyuşmazlık, görüş ayrılığı ve tazminat talebi Arabuluculuk ve Tahkim Kuralları çerçevesinde Arabuluculuk ve Tahkim yoluyla çözülecektir. Taraflar; uyuşmazlıklarını, öncelikle Arabuluculuk yoluyla çözecekler; Arabuluculuk yoluyla anlaşma sağlanamadığı takdirde, uyuşmazlık Tahkim yoluyla nihai olarak çözülecektir.

5.6 Fesih dışındaki uyuşmazlıklarda tahkime başvurulmuş olması, sözleşmeden doğan işlere devam edilmesi ve işin yürütülmesini engellemez.
5.7 Miktar veya değeri 300.000,00-TL’nin (bu tutar dâhil) altında kalan uyuşmazlıklarda tek hakem, bu tutarın üstündeki uyuşmazlıklarda üç kişilik hakem kurulu tahkim yargılamasında atanır.
5.8 Hakem veya hakem kurulu, Kayseri Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi tarafından atanır.
5.9 Tahkim yeri Kayseri’dir.
5.10 Tahkim dili Türkçedir.
5.11 Tahkim yargılamasına Türk maddî ve usûl hukuku uygulanır.
5.12 Hakem kurulunun delil toplama yetkisi ve usulü, yargılama giderleri, hakem ücreti, delil ikamesi ve bilirkişi seçimi gibi hususlarda, Kayseri Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Yönergesi hükümleri uygulanacaktır.