Haksızlık(lar) karşısında susmayın ve hukukî yollardan hak(lar)ınızı da arayın!


5271 SAYILI CEZA MUHAKEMESİ KANUNU ZORUNLU GÖREVLENDİRMEDE KARŞI TARAF CEZA ALMASINA RAĞMEN 32316 SAYILI TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINDAN: AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 14 MADDENİN 1. FIKRASINA AYKIRI OLARAK İLE VEKALET ÜCRETİ HÜKMEDİLMEMESİ ÖRNEK İSTİNAF DİLEKÇESİ

KAYSERİ BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
İLGİLİ CEZA DAİRESİ SAYIN BAŞKANLIĞI’NA
Gönderilmek üzere
KAYSERİ 6. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE

Katılan(lar) :
Vekil(ler)i : Av. Veysel Alp HIZLISOY
Konu : Kararda karşı vekalet ücretine hükmedilmemesi neticesinde vekalet ücreti yönünden istinaf kanun yoluna başvuru hakkındadır.

Açıklamalar : Kayseri 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yukarıda dosya bilgileri belirtilen dosyasında, 13 Haziran 2023 tarihli duruşmasının hüküm bölümünde hatalı olarak vekalet ücreti yönünden karar verilmemiştir. İşbu kararın aşağıda açıklanan nedenler ile bozulması gerekmektedir. Şöyle ki:

  1. 32316 sayılı Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 14 Maddesinin 1. Fıkrasında yapılan düzenleme neticesinde; “Kamu davasına katılma üzerine, mahkumiyete ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş ise vekil ile temsil edilen katılan lehine bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde belirlenen avukatlık ücreti sanığa yükletilir. Bu hüküm, katılanın 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince görevlendirilen vekili bulunması durumunda kovuşturma için ödenen ücret mahsup edilerek uygulanır.” düzenlemesi getirildi.
  2. Yukarıda bilgileri verilen dosyanın gerekçeli karar kısmında “… sanığın 1 YIL 5 AY 15 GÜN HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA” karar verildi. Bununla birlikte; Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 23.10.2023 tarihli, E-92358809-045.02-60084/29116 sayılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 14 üncü Maddesinin Birinci ve Dördüncü Fıkralarının Uygulanması Hususunda Ortaya Çıkan Tereddütlerin Giderilmesine İlişkin Bakanlığımızın Genel Yazısı’nda “2023-2024 Avukatlık Asgari Tarifesinin 14 maddesinin birinci fıkrasıyla getirilen yeni düzenleme ile; kamu davasına katılma üzerine mahkumiyete ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş ise vekil ile temsil edilen katılan lehine, katılan vekilinin 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca görevlendirilen avukat olması halinde de mahsup işlemi yapılmak suretiyle Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümüne belirlenen avukatlık ücretinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Diğer bir ifadeyle, mahkumiyete ya da hükmün geri bırakılmasına karar verilmesi durumunda vekaletname ile yetkilendirilen vekil ile temsil edilen katılan lehine sanığa yükletilecek vekalet ücreti uygulamasına devam edilecek, ayrıca katılan vekilinin Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince görevlendirilen vekil olması ve vekillik görevinin devam ediyor olması halinde de vekalet ücretine hükmedilecek, ancak bu Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin ikinci kısmının ikinci bölümünde yer alan avukatlık ücretinden Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin Tarife uyarınca Hazine tarafından vekile ödenen ücret mahsup edilmek suretiyle belirlenecektir.” olduğu belirtildi.

Hukuki Sebepler : 32316 sayılı Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi; 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

Sonuç ve Talep: Yukarıda açıklanan sebepler ve Sayın Başkanlığınızca re’sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle;

  1. Öncelikle istinaf başvurumuzun kabulü ile;
  2. Yargılama masrafları ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ederim.

Veysel Alp HIZLISOY
Avukat
Kayseri Barosu Başkanlığı 2551; Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı 141808